November 5, 2019 Uncategorized No Comments

Rolul ERT în „Operation Wallacea”

by Serban Tudor (21 octombrie 2015)

Implicarea Asociatiei EnviroTeam:

Incepand in anul 2013, odata cu startul Operatiunii Wallacea in Transilvania, membrii organizatiei s-au implicat in desfasurarea intregului proiect care dureaza cate doua luni (15 Iunie-15 August), in fiecare an. Toate acestea au pornit cu recomandarea si sub indrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului care au sprijinit aceasta cercetare.

Organizarea muncii de teren permite iesirea simultana a cate 5 grupuri (5-7 persoane in fiecare grup) conduse de cate un specialist pe diferite domenii de cercetare si un translator, acesta din urma avand ca principala responsabilitate sanatatea tuturor membrilor.


Serban Tudor – Campsite manager:

“Ca si translator intr-un astfel de proiect nu este suficient sa fii responsabil doar de traduceri, trebuie sa fii responsabil de intreaga lui desfasurare. Esti singura persoana de legatura intre localnici si participantii proiectului asa ca trebuie sa intelegi, sa anticipezi si sa filtrezi toate interactiunile dintre acestia. De asemenea este destul de dificil sa iti pastrezi calmul cand esti cu un grup de cercetare pe teren si esti inconjurat de 16 caini de stana sau intalnesti un urs la 20 de metri de tine.

In schimb, experienta pe care ti-o ofera OpWall este unica, iti ofera sansa sa intelegi diferenta enorma intre biodiversitatea pe care noi inca o mai avem si pe care alte tari au pierdut-o cu mult timp in urma. De asemenea este o oportunitate excelenta pentru colaborari internationale, persoanele implicate (peste 300 pana acum) venind din toate colturile lumii cu o experienta vasta in domeniul protectiei mediului”

Man Marcela – Survey leader:

„As putea spune ca sunt deja o veterana a Operatiunii Wallacea, avand ocazia sa ma alatur organizarii acestui amplu proiect inca din primul an. Este si va ramane cel mai drag proiect la care am luat parte, pe care l-am “crescut” impreuna vreme de trei ani si prin intermediul caruia am reusit sa ne maturizam si sa dezvoltam o legatura mult mai profunda cu ce inseamna, in realitate, conservarea biodiversitatii.

Am infruntat provocari la care nu credeam ca voi face fata, dar care mi-au adus mereu zambetul pe buze si care mi-au deschis ochii si mintea. Tornada de responsabilitati, programul aglomerat, trezitul de dimineata, oboseala fizica si mentala a muncii pe teren, infruntatul cainilor de stana, a ploii torentiale si a dusurilor reci am reusit de fiecare data sa paleasca in fata satisfactiei date de un rasarit cu roua alaturi de cateva caprioare, prima inregistrare a unei urme de urs, primul future prins in plasa, prima pasare scoasa din plasa sau cantecul bizar din miez de noapte al cristelului de camp. Operatiunea Wallacea inseamna mai mult decat 2 luni petrecute in cort an de an, inseamna oamenii pasionati de munca lor si traducatori care pentru doua luni vor fi atat organizatori, cat si medici, ospatari si soferi. Pentru mine acest proiect este un continuu proces de autocunoastere, si o multitudine de experiente care au creat in timp prietenii puternice si de durata dar si o baza stiintifica puternica a ceea ce inseamna conservarea biodiversitatii in Romania.”

Nicula Marius Alin – Translator:

“Operatiunea Wallacea reprezinta pentru mine unul dintre cele mai interesante si complexe proiecte la care am participat. Acest proiect m-a ajutat sa imi dezvolt cunostintele de limba engleza si aptitudinile de cercetare a biodiversitatii deoarece am avut ocazia sa ma familiarizez cu unele dintre cele mai moderne metode de cercetare din acest domeniu. Relatiile de prietenie legate de acest proiect reprezinta un mare plus pentru dezvoltarea mea personala”

Hojbota Mihaela – Translator:

“Este prima data cand particip la acest proiect, deci pot spune ca sunt un bobocel. Am venit aici cu gandul de a-mi face prieteni noi, de a invata lucruri noi si de a le aprofunda pe cele despre care stiam cate ceva.

Consider acest proiect un bun punct de orientare pentru viitor, o modalitate buna de a-mi face noi relatii şi de a ma dezvolta.”

 

Written by Vlad