November 5, 2019 Uncategorized No Comments

Operation Wallacea

by Șerban Tudor (17 octombrie 2015)

OpWall_Logo

…este o retea de cadre didactice de la universitati europene si nord-americane, care elaboreaza si implementeaza programe de cercetare si management a biodiversitatii in mai multe locatii din lume precum : Indonezia, Honduras, Africa de Sud, Dominica, Ecuador & Galapagos, Bahamas, Peru, Madagascar, Cuba, Guyana, Mexic, Grecia si, incepand cu anul 2013,  Romania – Transilvania

 

Principalele componente cercetate in Romania sunt mamiferele mari (urs, lup, mistret, caprioare etc.), mamifere mici si herpetofauna, lilieci, pasari, plante si fluturi.

Cercetarea este sustinuta de studenti care se alatura programului pentru a culege sau a continua sa culeaga date pentru lucrarea de licenta sau disertatie iar specialistii beneficiaza de fonduri pentru munca de teren de inalta calitate, cu aparatura de ultima generatie, care faciliteaza obtinerea datelor pentru viitoarelor publicatii in articole si reviste de specialitate.

Acest model creat de OpWall permite colectarea de seturi de date temporale si spatiale de mari dimensiuni, utilizate in justificarea interventiilor din cadrul managementului de conservare si evaluarea eficacitatii acestor interventii.

OpWall Transylvania a fost initiata in anul 2013 si se desfasoara pe o perioada de doua luni in intervalul iunie – august, cercetarea fiind planificata sa continue pana in anul 2017, cu posibilitatea de prelungire si in urmatorii ani.

 

…este formata din studenti, profesori, specialisti, translatori si alti membrii ai staff-ului. Pentru a culege cat mai multe date de pe teren, membrii OpWall sunt impartiti in echipe de cercetare fiecare conduse de cate un specialist, asistat de un translator si 5-7 studenti voluntari. Aceste echipe ies pe teren si culeg date despre biodiversitate din pasuni, fanete si paduri si se axeaza pe:


  • Mamifere mari:

Aceasta echipa pozitioneaza camere cu senzori in locatii cheie din paduri sau vai pentru a filma mamifere mari precum ursi, lupi, mistreti sau caprioare. Aceasta echipa va vizita foisoare sau puncte de observatie in amurg pentru a identifica mamifere mari si vor colecta date despre amprentele sau excrementele intalnite.


  • Mamifere mici si herpetofauna:

Aceasta echipa pozitioneaza capcane pentru mamifere mici seara si le verifica in fiecare dimineata. De asemenea efectueaza cautari in jurul si marginea zonelor fluviale, umede pentru a identifica amfibieni si parcurg rute mai lungi prin vaile din jurul satelor pentru a inregistra semne ale prezentei acestora.  


  • Pasari:

Aceasta echipa pleaca la ora 5:00 dimineata si parcurge traseele lungi care traverseaza din vaile jurul satelor. Se fac opriri la fiecare 500 de metrii, cate 10 minute pentru a observa sau auzi cantecul diverselor pasari din acea zona. De asemenea seara se efectueaza observatii de bufnite si alte specii nocturne.


  • Plante:

Zona Sighisoara-Tarnava Mare contine unele dintre cele mai diversificate fanete din Europa drept urmare echipa de plante se concentreaza pe un set de plante indicatore ale gradului mare de biodiversitate intalnit in zona. Se aleg cadrane in fanete cu valoare naturala inalta, medie si mica si se cerceteaza plantele din interiorul acestora, abundenta diferitelor specii cheie fiind notata.


  • Fluturi:

Echipa de fluturi parcurge aceleasi trasee si utilizeaza aceleasi cadrane cercetate de catre echipa de plante. Speciile de fluturi mai rare sunt prinse cu ajutorul unor plase pentru a fi identificate si notate. Seara se plaseaza capcane de lumina pentru molii urmand ca dimineata sa se faca identificarea acestora.


  • Ferme:

Deoarece agricultura traditionala este in stransa legatura cu gradul inalt de biodiversitate intalnit in zona Sighisoara-Tarnava Mare, echipa de ferme este axata pe culegerea datelor despre tipul de agricultura practicat de diferite ferme din aceste sate si de modificarile petrecute de la an la an, urmarind daca aceste modificari produc schimbari semnificative in ceea ce priveste biodiversitatea.


  • Lilieci:

Aceasta echipa parcurge trasee din interiorul satului incepand cu apusul soarelui si utilizeaza detectoare de ultrasunete pentru a identifica speciile de lilieci prezente in sate. De asemenea parcurge trasee din interiorul padurilor incepand cu orele 3:30 dimineata pana la rasarit.


 

Video recomandate:

Alte link-uri recomandate:

Written by Vlad